Uzmanību! Šonedēļ paaugstinās ultravioletā starojuma līmenis (Grafiki)

Saules aktivitāte šobrīd strauji palielinās @ SOHO

Šonedēļ Latvijā turpina paaugstināties no saules nākošā ultravioletā starojuma līmenis, liecina Starptautiskā Troposfēras izmešu monitoringa dienesta informācija.

Šonedēļ ultravioletā starojums brīžiem pēcpusdienās sasniegs ceturto līmeni, kas ir vidējs, tomēr cilvēkiem ar jutīgāku ādu jābūt piesardzīgiem un nevajadzētu saulē pavadīt pārmērīgi daudz laika.Ozona slāņa biezums šonedēļ būs visai svārstīgs – no 300-380 Dobsona vienībām, kas uzskatāms par normālu.

Ozona slāņa biezumu mēra Dobsona vienībās. Normāls slāņa biezums ir 300 vienību. Ja slānis ir plānāks par 220 vienībām, tas uzskatāms par ozona caurumu. Jo ozona slānis biezāks, jo zemi sasniedz mazāk kaitīgā ultravioletā starojuma.

Pāris dienas atpakaļ ozona daudzums virs Skandināvijas bija samazinājies pat līdz 250 Dobsona vienībām

Latvijā vasarās maksimālais ultravioletā starojuma indekss parasti sasniedz septīto, pavisam reti astoto līmeni. Ultravioleto starojumu uz Zemes raksturo 11 līmeņos. Pirmais līdz otrais līmenis nozīmē, ka starojums ir zems un draudus nerada, trešais līdz piektais līmenis nozīmē, ka starojums ir vidējs un var radīt apdegumus cilvēkiem ar jutīgu ādu, sestais līdz septītais līmenis ir jau bīstams starojums lielākajai daļai cilvēku ar gaišu ādu. Tik intensīvā starojumā apdegumus saulainas dienas vidū var gūt pavisam ātri. Astotais līdz desmitais līmenis raksturo ļoti intensīvu starojumu, un tad, izejot saulē dienas vidū, obligāti būtu jālieto apģērbs, galvassega vai saulessargs, jo apdegumu var gūt dažu minūšu laikā. Ja starojuma līmenis sasniedz 11, tas uzskatāms par ekstrēmu un Latvijā novērojams ārkārtīgi reti.

Ģeomagnētiskās vētras šobrīd arī turpinās

Ziņu avots: TVNET, SOHO, Tesis.lebedev.ru, Theozonehole.com

 

Komentēšana nav pieejama.