Jau oktobrī Ēģiptē haizivis uzbruka tūristiem (Video)

Krievijas mēdiji ziņo ka haizivju uzbrukumi tūristiem Sarkanajā jūrā jau notikuši oktobrī un pat tika nofilmēts kā haizivis dzenoties pakaļ tūristiem izmetās krastā, taču Ēģiptes varas iestādes centušās šo faktu noklusēt. Šī gada 20 oktobrī Šarmelšeihas piekrastē haizivs uzbrukusi tūristei no Lietuvas. Uz kājām cietušajai palikušas dziļas rētas.





Ēģipte izmaksās kompensācijas haizivju uzbrukumu upuriem

Ēģiptes varas iestādes samaksās kompensācijas visiem tūristiem, kuri cietuši no haizivju uzbrukumiem Šarmelšeihas kūrortā, vēsta aģentūra “Interfax”. Kā informē ēģiptiešu tūrisma ministra padomnieks Helmi Badira katram haizivs upurim tiks piešķirti 50 000 ASV dolāru (26 350 latu). Valdība izšķīrusies par šādu soli, jo apdrošināšanas izmaksu zaudējumu kompensācijai visiem cietušajiem var nepietikt.

Ēģiptes tūrisma ministrs vienlaicīgi uzsvēra, ka nesenie uzbrukumi cilvēkiem ir ārkārtas gadījums un iepriekš Sarkanajā jūrā nekas tāds neesot bijis novērots. Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā Šarmelšeihā divos haizivju uzbrukumos tika ievainoti četri tūristi – trīs no Krievijas un viens no Ukrainas. Savukārt svētdien haizivs uzbrukumā gāja bojā tūriste no Vācijas.

Ēģiptē sākušās vērienīgas haizivju-cilvēkēdāju medības

Otrdien Ēģiptē sākās vērienīga 48 stundu operācija, kuras laikā tika pārbaudīti 24 populārā Ēģiptes kūrorta Šarmelšeihas akvatorija rajoni. Vērienīgās operācijas mērķis bija atrast haizivis, kas uzbrukušas tūristiem. Operācijā piedalījās gan profesionāli vietējie nirēji un biologi, gan ārvalstu speciālisti, kas vienlaikus centās noskaidrot iemeslus, kādēļ haizivis uzbrukušas cilvēkiem. Kā ziņots, līdz šim izteikti dažādi minējumi par uzbrukumu iespējamajiem iemesliem.

Zinātnieki aizvien vairāk sliecas domāt, ka tie saistīti ar izmaiņām Sarkanās jūras ekosistēmā, kas radušās cilvēku saimnieciskās darbības rezultātā. Eksperti uzskata, ka radušos problēmu nebūs iespējams atrisināt vienas vai divu dienu laikā, un jebkurā gadījumā sekas izjutīs Ēģiptes tūrisma industrija, k’a arī norāda, ka šoreiz neko nebūs iespējams atrisināt, plēsīgās zivis vienkārši noķerot, jo problēmas būtība meklējama daudz dziļāk, un tai būtu jāmeklē pārdomāti risinājumi. Savukārt Ēģiptes nirēju asociācijas vadītājs aicinājis aizliegt haizivis tūristu izklaidei pievilināt ar barību. «Tūristu izklaides ekskursijas pievilina jūras plēsoņas, kuras padara trakas asiņu smarža,» uzskata eksperts. Tāpat, lai sabalansētu haizivju skaitu, tiek norādīts uz nepieciešamību uz laiku atcelt to nozvejas aizliegumu Sarkanajā jūrā.


Haizivis Ēģiptē tiek speciāli pievilinātas

Tūristu izklaides pasākumu organizēšanas kompānijas haizivis speciāli pievilina krastam, jo tūristi ar tām fotografējas, izdevumam «Badische Zeitung» pastāstījusi kāda niršanas instruktore, kas apmāca nirējus Sarkanajā jūrā. «Tūristi no Krievijas Šarmelšeihā labprāt fotografējas kopā ar haizivīm un fotogrāfijas mājās rāda kā savdabīgu suvenīru, tādēļ daži izklaides pasākumu organizatori no laivām mēdz mest ūdenī beigtas aitas, lai haizivis piemānītu. Diemžēl, haizivis ne tikai piepeld tuvu krastam, cilvēki tām sāk asociēties ar barību,» pastāstījusi instruktore.


Visus uzbrukumus upuriem veikusi Carcharhinus longimanus sugas haizivs, kas pēc ekspertes teiktā, parasti cilvēkiem nav bīstama. «Bīstama šī haizivs kļūst vienīgi tad, ja cilvēki izdara kādu kļūdu,» apgalvo eksperte.

Ziņu avots: Delfi.lv, Apollo, Новости в фотографиях, Первый канал, Петербург-Пятый канал, Vesti.ru, Телеканал РЕН ТВ

Komentēšana nav pieejama.