ASV krastus sasniedz vēl viena Japānas cunami aizskalota ostas piestātne (Video, Foto)

Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV), Vašingtonas štata krastos izskalota milzīga ostas piestātne, kas atrauta no kādas Japānas ostas pagājušā gada cunami laikā.

Par dreifējošo priekšmetu zvejnieki ziņojuši jau šī gada 14.decembrī, taču tad tas «pazudis no acīm» līdz to atkārtoti pamanījusi krasta apsardze. Tiek lēsts, ka objekts savā ceļā pieveicis vismaz 8 000 kilometru.

https://citadapasaule.com/wp-content/uploads/2012/11/arrow-2.png

Amatpersonas pašlaik satrauc fakts, ka līdz ar milzīgo objektu uz ASV varētu būt atceļojušas arī dažādas invazīvas sugas, tai skaitā teritorijai neraksturīgi krabji, aļģes un jūras zvaigznes, kas turklāt varētu būt saņēmušas pamatīgu starojumu no Japānā eksplodējušās Fukušimas atomelektrostacijas.

Eksperti lēš, ka pērn Japānas cunami laikā Klusajā okeānā ieskaloti vismaz 5 miljoni tonnu gruvešu. Divas trešdaļas no tiem esot nogrimušas salīdzinoši ātri, taču atlikušie 1,5 miljoni tonnu «uzsākuši ceļu» uz ASV.

«Vislielākās bažas rada plastmasa, kas jau gada laikā ir sadalījusies līdz mikroskopiskām daļiņām. Tā var apdraudēt ne tikai dzīvās radības okeānā, bet arī cilvēku veselību,» tā Kortnijs Artūrs (Courtney Arthur), ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras administrācijas zinātnieks.

Kopumā administrācija saņēmusi ziņojumus par 1 432 objektiem, kas manīti dreifējam piekrastes ūdeņos, 17 no tiem oficiāli apstiprināti kā būvgruži no postošās 2011.gada marta zemestrīces un tai sekojošā cunami, kurā pamatīgi cieta Japāna.

Jau vēstīts, šī gada jūnija sākumā arī Oregonas štata krastos izskalota 20 metrus gara un 165 tonnas smaga ostas piestātne, kas reiz bijusi Japānas pilsētas Misavas ostas sastāvdaļa. Toreiz izskalotajā priekšmetā netika konstatēta paaugstināta radiācija.

BNN.lv, ITN Newswashingtonpost.com

Komentēšana nav pieejama.