Islandes vulkāni atgādina par sevi (Grafiskā informācija)

PAPILDINĀTS ↓

Šodien jau rakstīju, ka Katlas vulkāna seismomonitori joprojām uzrāda harmoniskās trīces (tremor) pieaugumu un Myrdalsjökull ledāju vel joprojām klāj pamatīga dūmaka – Katlas vulkāna webkamera.

Vakarpusē 19:04 (pēc Latvijas laika) Islandē notika 3,3 ballu stipra zemestrīce, noziņoja EMSC. It kā priekš Islandes nekas, bet tas bija Katlas vulkāns kurš atgādināja par sevi. Zemestrīce notika tikai 1 kilometra dziļumā.

Neizbēgamais tuvojas…

@ hisz.rsoe.hu

Iceland Volcano and Earthquake blog vakar uzmanību vērsa uz citu Islandes vulkānisko daļu Vahdnajegidla ledāju (šogad tur jau notika Grimsvetns vulkāna izvirdums). Ledāja rietumu pusē esošais seismomonitors arī uzrādīja harmoniskas trīces (tremor) palielināšanos.

Šodien ir saņemts apstiprinājums ka sākušies Vahdnajegidla ledāja plūdi un visticamāk pie vainas esot Hamarinna jeb Loki-Fögrufjöll jeb Lokahryggur vulkāna (Bardarbungas vulkānu masīvs) hidrotermālā darbība Glacier flood confirmed from Vatnajökull glacier, flood is from Hamarinn volcano (Loki-Fögrufjöll area.

Vulkāna izvirdums pēdējo reizi reģistrēts 1910 gadā, bet hidrotermālo aktivitāti (plūdus) tas ir pēdējo reizi uzrādījis 2008 gadā.

@ Rax / Ragnar Axelsson

Ūdens līmenis Hágöngulón ezerā kurā ietek no ledāja kustošie ūdeņi, pacēlies par 70 centimetriem. Pēc pēdējās informācijas, vakardienas pievakarē jau par 120 centimetriem.

@ visir.is

No ledāja plūstošo ūdeņu apjoms bija milzīgs – ap 2200 kubikmetru ūdens sekundē, raksta visir.is. Salīdzinoši pirms četrām dienām Katlas vulkāna izraisīto ledāja plūdu apjoms bija ap 2000 kubikmetru sekundē un tad plūdi iznīcināja divus tiltus.

No ledāja plūstošo ūdeņu apjoms @ vedur.is

RUV.is raksta ka ģeotermālais avots kurš izraisīja plūdus agrāk nav bijis zināms, bet visir.is norāda ka tomēr ir bijis zināms, bet tika uzskatīts par “mazu un nekaitīgu”.

@ mbl.is

Tā kā rajons ir neapdzīvots, plūdi cerams lielus zaudējumus neradīs un pats vulkāns iespējams ar to arī aprobežosies. Šobrīd gan ledāju klāj pamatīga migla un vizuāli fiksēt kas tur patiesībā notiek nav iespējams.

Komentēšana nav pieejama.